top of page

Ar visas medus vienodas?

Atnaujinta: 2023-03-20



Atrodo, jog visas medus yra panašus – taip, šiek tiek skiriasi spalva, skonis, bet jis visas sveikas, naudingas ir dėl to vienodas? Iš tiesų medų galima skirstyti pagal daug parametrų, pradedant nuo medaus rūšies, baigiant kokio tipo bityne ir kaip jis buvo išgautas.


Pirmiausia išskiriama, ar tai monoflorinis, ar poliflorinis medus:


  • Monoflorinis

Tai medus, gaunamas iš vieno konkretaus augalo, kuriam būdingas specifinis skonis, kvapas, kitos specifinės savybės. Tačiau vien tik monoflorinio medaus surinkimas praktiškai nėra įmanomas, bitės renka nektarą iš įvairių augalų, net jei aplinkui yra didžiuliai plotai vieno augalų žiedų. Todėl, meduje vieno augalo rūšis viršija 50 % visos sudėties laikoma, jog tai yra monoflorinis medus ir dažniausiai visos medaus savybės tai patvirtinta. Norint išgauti tokį medų dažniausiai reikia tiek palankių vienos rūšies augalų medingųjų ganyklų, tiek savalaikio medaus išgavimo iškart pasibaigus šios rūšies augalų medunešiui/


  • Poliflorinis

Šiame meduje nedominuoja jokia viena augalų rūšis, jis yra suneštas iš įvairių augalų ir skirtingų augalų skoniai, kvapai susimaišę duoda įvairius derinius. Šio tipo medaus surenkama daugiausiai, nes daugelyje pasaulio vietų nėra galimybės surinkti monoflorinio medaus arba tam reikia specifinių žinių, dėl to šis medus plačiausiai naudojamas visiems tikslams.


Tiek monoflorinis, tuo poliflorinis medūs dar skirstomi toliau, t.y. monofloriniai pagal dominuojančią augalų rūšį, nes kiekviena rūšis turi savo išsiskiriančias savybes ir nė viena nėra vienoda. Polifloriniai medūs taip pat skirstomi, tik dažniau pagal bendresnius požymius, kaip skonis ar spalva, gali būti išskiriamas pagal išsukimo laikotarpį (pavyzdžiui, vasaros laikotarpio medus, vasaros augalų medus), tad amplitudė labai plati.


Be medaus kilmės, didelę įtaką turi ir išgavimo būdas, nes vieni būdai efektyvesni, greitesni, kiti lėtesni, duodantys kitų privalumų:

  • Natūralus medus - nors Lietuvoje medaus etiketėse naudoti žodį „natūralus“ neleidžiama, tačiau kaip tik šis žodis geriausiai atspindi užsienyje tokiam medui vartojamą sąvoką „raw honey“ – tai medus, kuris nėra termiškai papildomai paveiktas ar išfiltruotas, tik išgautas iš korių dažniausiai medsukio pagalba bei iki susikristalizavimo sufasuotas į tarą. Tokio medaus Lietuvoje daugiausiai, jis populiariausias, nes išlaiko daugelį naudingųjų savybių, o jį tiekia bitininkai tiesiai iš savų bitynų o tai, kad medus po to susikristalizuoja ir jį sunkiau naudoti – nėra didelė bėda.


  • Šildytas, stipriai filtruotas medus – tai yra apdirbtas, lengvesniam naudojimui skirtas medus, kuris dažniausiai skirtas prekybos centrams, maisto pramonei. Toks medus patogesnis naudoti, jis ilgiau nesikristalizuoja, kitaip negu natūraliame meduje jame labiau išfiltruotos žiedadulkės, vaško likučiai, bet viso proceso metu šis medus praranda dalį naudingųjų savybių.


  • Ekologinis medus. Šis medus skiriasi ne tiek pačio išgavimo būdu, bet labiau viso proceso iki to seka. Ekologinių bitynų savininkams taikomi papildomi reikalavimai pasirenkant bitynų lokacijas, naudojamus avilius į įrankius, o ekologinės produkcijos patvirtinimui atliekami privalomi tyrimai.


  • Išspaustas medus. Iki medsukio pritaikymo bitininkystėje, kuomet medus tapo išgaunamas nesugadinant vaško korių, kuriuose buvo medus, dauguma medaus korių buvo tiesiog spaudžiami ir traiškomi. Tokiu atveju vaško koriai negali būti naudojami pakartotinai, dėl to medsukio pritaikymas buvo žingsnis efektyvumo link, tačiau išspaustas medus yra žymiai pilnavertiškesnis – į šį medų patenka ir bičių duonos, žiedadulkių, vaško likučiai, dėl to medaus skonis, aromatas sodresni ir ryškesni. Šiuolaikinėje bitininkystėje tai išlieka tik nišiniu, retai naudojamu būdu.


Taigi netgi tik paviršutiniškai pažiūrėjus iš karto matyti, jog medus gali būti labai įvairus ir jį galima išskirstyti pagal įvairius parametrus, kurių tikrai netrūksta. Gana dažnai situacija, jog žmonės nėra dideli medaus mėgėjai, nes yra išbandę tik vieną ar keletą skirtingų medaus rūšių, tad reikėtų nenuleisti rankų ir išbandyti daugiau skirtingo medaus, tarp tokios gausybės tikrai pavyks atrasti tokį, kuris bus pats skaniausias. O neretai tokiu medumi būna medus iš savų bičių šeimų, nes šis medus ypatingas ir niekur kitur tokio rasti neina.


 
bottom of page